• 1

Modalitats

L'esgrima es pràctica en diferents modalitats. Per una banda tenim l'esgrima esportiva, la que veiem en els jocs olimpics i la que està més present en els clubs catalans. De l'altra banda tenim l'esgrima històrica que és la recreació dels combats amb diferents tipus d'armes que s'han fet servir durant l'evolució de les armes, com l'espasa llarga, l'espasada o l'espasa ropera.

esgrima esportiva

L'esgrima moderna ha evolucionat del duel i es pràctica en tres armes diferents: espasa, floret o sabre.
En funció de la ronda de la competició en la que estiguem els assalts poden ser de dos tipus: de poule o d'eliminatoria directa.

  - Assalts de poule els guanya qui aconsegueix fer 5 tocats, o qui hagi aocnseguit fer més punts (més tocats) un cop transcorreguts 3 minuts.
  - Assalts d'eliminatoria directa es guanyen si es fan 15 tocats, o qui porti punts un cop acabat el temps. En els assalts d'eliminatòria directa hi ha tres temps de 3 minuts.

espasa

En la modalitat d'espasa s'ha de tocar amb la punta per aconseguir un tocat. És una arma d'estocada. El seu orgien són les espases del duel.
La superficie vàlida per aconseguir el tocat és tot el cos del rival. N'hi ha prou amb que aconseguim pressinar la punta de la nostra espasa contra el cos del rival. Si els dos tiradors es toquen amb una diferència inferior a 40 milisegons es considera que s'han tocat simultaniament i s'otorga un punt a cada un.

                         

floret

Com amb l'espasa, en la modalitat de floret s'ha de tocar amb la punta de l'arma per aconseguir el punt. És una arma més lleugera que l'espasa. Originalment era l'arma d'entrenament de les sales d'esgrima. El blanc vàlid està limitat al tronc del rival, no val tocar a les extremitats o al cap.
El floret és una arma de convenció. La convenció són un conjunt de normes que només permeten puntuar al tirador que tingués la prioritat d'atac: qui comença a atacar té la prioritat d'atac. Només és perd si es fracassa un atac o el rival roba la prioritat. Amb aquesta convenció, a diferència de l'espasa, no es poden obtenir tocats dobles.

                                  

sabre

El sabre és l'arma més ràpida. El seu origen és el sabre de la caballeria. Amb el sabre no es fan estocades, sinó talls. Per això en aquesta modalitat es permet tocar al rival amb qualsevol part de la fulla del sabre. El blanc vàlid és la part superior del cos.
El sabre també és un arma de convenció. No existeixen els tocats dobles.

                            

esgrima adaptada en cadira de rodes

Les tres armes de l'esgrima esportiva es poden adaptar a la pràctica en cadira de rodes per a persones amb mobilitat reduïda.

L'esgrima en cadira de rodes es practica a Catalunya des de l'any 1990, essent la comunitat autònoma pionera en l'inici d'aquest esport a Espanya. Els nostres esportistes han constituit la base de l'equip nacional durant moltes temporades, aconseguint excel·lents resultats, com la medalla de bronze de Dani Lamata als Jocs Paralímpics de Sidney 2000. Però malgrat aquestes dades positives ens trobem en una situació de manca de practicants.